Spirit4Dance

Home

Deze reporterpage geeft een impressie van al onze lessen, uitvoeringen, stages etc.  Dus veel leuke verslagen, foto's en anekdotes. Jouw berichtje in de Reporter? Dat kan, mail je bijdrage naar : Esther

.

Jazzdance

Verenigingsinfo

Nieuwsbrief

Agenda

Lesrooster

Dansgroepen Kids

Dansgroepen Teens

Streetdance

Dans Adults

Selectiegroepen

Kledingverhuur

Foto's / Video's

Gastenboek

Links

What's up?

Reporter

Sintfeest in
Monkey Town
Vrijdag 29 november j.l. mochten de jongste leden van DV Elan naar Monkey Town komen voor een uurtje ravotten in het speelparadijs. Hierna werd hoog bezoek verwacht want Sinterklaas had aangegeven dat hij (ondanks zijn drukke schema) even bij de kinderen langs zou komen samen met zijn Pieterman. Wat een feest was dat!

Na het spelen even op adem komen met wat drinken en lekkers voor iedereen. Vervolgens moest er nog snel een mooie dans aangeleerd worden om deze aan Sint te kunnen laten zien. Sint wist over alle kinderen iets speciaals te vermelden, dit las hij voor uit zijn grote boek. Piet danste natuurlijk met de kinderen mee en uiteindelijk was er voor iedereen een klein cadeautje en wat lekkers om mee naar huis te nemen.

Het was een geslaagde avond. Sint heeft nu al beloofd om volgend jaar weer langs te komen!

 
Aerial Yoga
Workshop
Eindhoven
Zondag 1 december 2013 vertrokken enkele DV Elan leden naar Eindhoven voor een uitdagende workshop Aerial Yoga welke georganiseerd werd door Dansschool Step by Step. Aerial Yoga is een vorm van yoga waarbij gebruik gemaakt wordt van grote hangende elastische doeken. Deze doeken dienen niet alleen als hulmiddel tijdens de oefeningen in stand/zit maar worden eveneens gebruikt om in te staan, in te hangen en als afsluiting (om in te ontspannen). De workshop was een groot succes en een weldaad voor het lichaam. Mocht er een vervolg komen op deze cursusdag, dan nodigen we al onze  volwassen leden uit om eens mee te gaan!

 
Finale SYTYCD Leerdam
Zaterdag 9 november j.l. was de finale van het Leerdamse So you think you can dance spektakel. In een afgeladen M3 mochten de dansers laten zien wat ze in hun mars hadden. DV Elan was ook aanwezig en regelde voor de organisatie een workshop en een jurylid. Foto's en een verslag zijn te vinden op de website van Jeugd Actief. Hieronder een paar eigen foto's (Prijswinnaars en gastoptreden van Gaby Boterkooper (TVOH).

 
Finale NK Jazz
Ahoy Rotterdam

 

Zaterdag 15 juni j.l. heeft onze dansgroep Elan een mooie derde prijs behaald op het NK-jazzdans. Ondanks wat haperingen in de dans bleek de presentatie toch voldoende voor een podiumplaats. De dames (en Esther) waren buitengewoon tevreden met het resultaat. Dat mag ook wel als je bedenkt dat Elan maar 1 uur per week traint terwijl de overige deelnemers zo'n 2 tot 4 uur per week trainen. Opnieuw werd het onderdeel Dansant riant beoordeeld, hiermee weet de groep zich telkens weer te onderscheiden van de andere verenigingen. Gefeliciteerd dames!

 
NK Jazz
Zoetermeer

Zaterdag 20 april 2013 werd de laatste voorronde van het Nk-jazzdans georganiseerd in Zoetermeer. Vier dansgroepen van ons deden hier aan mee. Dansgroep Swing van 6-9 jaar stond ingeschreven voor het instapniveau, een niveau waarbij doorstromen naar de finale niet mogelijk is (topsportregelement). De meiden presteerden buitengewoon goed. Vooral de technische kwaliteiten werden goed gewaardeerd, dit ondanks het feit dat de dans technisch gezien lastiger was dan die van hun concurrenten. Dansgroep Twister, 10-14 jaar, overtrof zichzelf met een strak uitgevoerde dans en eindigde op een mooie 5e plaats. De dans van Focus (14-16 jaar) liep ook als een treintje, de dames eindigden op een 6e plaats. Elan, onze oudste selectiegroep werd 2e op deze voorronde en kreeg vooral hoge punten voor 'dansant en 'choreografie'. Deze laatste groep staat in het landelijk klassement nu op een 4e plaats. De groep is dus zeker van een plaatsje in de finale en mag 15 juni a.s. aantreden op het Fantastic Gymnastic evenement in Ahoy. Dit evenement omvat alle NK's die onder de KNGU vallen zoals het Nk turnen, NK trampolinespringen, NK Streetdance etc.

Gefeliciteerd allemaal met de mooie resultaten!


 

 
Demogyjada Waalwijk

 

Zaterdag 23 maart 2103 dansten 6 groepen op de regionale Demogyjada te Waalwijk. 's Middags mochten de beide Trendsgroepen aantreden en ze deden het supergoed. Er was goed te zien dat er in de lessen hard geoefend was! Samen met Esther hebben de meiden geholpen om de einddans aan te leren (bijna 400 deelnemers).

's Avonds stonden de overige groepen op het programma. Elan mocht starten en liet, naar verwachting, een mooie dans zien. Toch was de groep niet helemaal tevreden en zullen er nog wat puntjes op de i gezet moeten worden zo vlak voor het NK. Marlies was erg tevreden met de prestaties van haar meiden en ook Swing bracht het er goed vanaf!

Ondanks de kou in de sporthal (en daarbuiten..sneeuw) was het een gezellige dag. Iedereen bedankt voor de inzet en het support. Op naar Barendrecht!

Filmpjes zijn te bekijken via  Foto's & video's en natuurlijk ook via onze Facebook pagina: D.V. Elan

Een filmpje van de gezamenlijke sluiting kun je zien via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_Y0Loi3mI9U
 

 
Paasviering op de Hobbitstee

 

Donderdag 28 maart 2013 verzorgde de jazzdanscommissie een ochtend-danssessie op de Hobbitstee waar de dag in het teken stond van de aankomende Pasen. Alle kinderen mochten in pyjama naar school komen en kregen na een stevig ontbijt les van Esther. De kinderen van de bovenbouw dansten op Gangnam Style en de onderbouw ging aan de slag met een Cowboy-dans. Iedereen deed leuk mee. Weer een leuke activiteit van onze dansvereniging in samenwerking met Jong Leerdam. Hieronder enkele foto's. Op de website van de Hobbitstee zijn ook foto's van de rest van de dag te bewonderen: De Hobbitstee

 
Dans op schoot
Les 1

Woensdag 10 oktober 2013 zijn we gestart met onze korte cursus 'dans op schoot'. Kinderen vanaf 2½ jaar kunnen tijdens deze lessen, samen met hun moeder (vader, oppas, opa/oma), kennis maken met het dansen.
De lessen zijn gratis!

Willemijn en Esther hebben een lesopzet gemaakt waarbij de kinderen (spelenderwijs) sociale, muzikale en motorische vaardigheden aangeleerd krijgen. Dit alles in de nabijheid van een vertrouwd persoon, die uiteraard zelf ook mee doet.

Deze eerste les werd gestart met een opwarming waarin commando's geroepen werden. Eerst door de juffen, later door de ouders. Hierna nam de muziek ons mee naar de speeltuin. Van de schommel naar de draaimolen en door richting de wip.
Zie filmpje: Speeltuin  Het derde dansspel was 'Zwaan kleef aan'. De ouders mochten mochten de bewegingen verzinnen en de kinderen, die er achter liepen, moesten de bewegingen na doen. Als de muziek stopte moest iedereen doodstil blijven staan in de laatste houding die hij/zij had aangenomen. Het vierde spel was bedoeld om de fijne motoriek te stimuleren. Met elkaar de was ophangen en snel weer afhalen als het ging regenen was absoluut het favoriete spel. zie filmpje: Was ophangen  De les werd afgesloten met een makkelijk spel. Was het woord 'neus' dan moesten de kinderen, op het moment dat de muziek werd uitgezet, zo snel mogelijk naar hun maatje toe om met hun neus tegen de neus van de ander te gaan staan. Tussen alle stukjes werd het volgende Jessie danst versje ook nog aangeleerd:
Boven,onder achter voor, heel erg goed ga zo maar door. Over, langs en tegen op, zet de boel maar op zijn kop. Rechts en links en ver dichtbij, alle bewegingen op een rij!

De kinderen (en de ouders) hebben goed en enthousiast mee gedaan.
 

 
Open les Nieuwjaarsborrel
17 januari 2013
Donderdagavond 17 januari mochten onze dansleden en hun familieleden, vrienden, etc naar de danszaal komen voor een informele nieuwjaarsborrel / open les. Helaas bleek het tijdstip voor veel van onze dansers onhandig te zijn waardoor verschillende groepen behoorlijk incompleet de presentatie moesten afwerken. Voor onze jongste deelnemers (3,5 jaar) mocht het programma namelijk niet te laat starten, voor onze oudere deelnemers was het een race tegen de klok die de meesten verloren. Toch was het leuk om elkaar, in een ongedwongen setting, de dansen eens te laten zien waar in de lessen zo hard aan gewerkt wordt. Met elkaar werd de avond geopend met een inleiding op Gangnam Style. Vervolgens lieten de groepen beurtelings hun dansen zien. Schattig waren vooral de kleine dames van de Dans-op-schoot les. Dansgroep Elan was bijna volledig afwezig, de meiden uit deze groep zitten bijna allemaal op het HBO en zij zijn rond dit tijdstip vooral weg- en onderweg. Sanne en Marlies hebben nog wel een poging gewaagd maar hopelijk kunnen jullie op de Demogyjada's echt zien waar deze meiden toe in staat zijn. Naast het dansen was er ook aandacht voor de inwendige mens. De cake, krentenbrood, limonade en alcoholvrije champagne werden gretig afgenomen.

Iedereen bedankt voor de getoonde belangstelling! Wij zullen ons, als jazzdanscommissie, buigen over een andere planning/invulling van deze activiteit.
 

 
Afsluiting Nationale sportweek 2012 Sportse Vrijdagavond 27 april 2012 werd de Nationale sportweek afgesloten met het evenement 'Sportse' dat plaats vond op het Europaplein. De meiden van onze dansvereniging, maar ook alle kinderen die tijdens de open lessen van de sportweek hadden meegedanst, mochten tijdens Sportse de dansen laten zien die op de lesuren waren aangeleerd. Het was weer gezellig druk en ook nu bleef het gelukkig droog. Naast het presenteren van de dansen werd de vereniging ook gepromoot d.m.v. het uitdelen van flyers (door onze jeugdleden) terwijl Sanne, Willemijn, Marlies en Esther in het kraampje stonden om geïnteresseerden van informatie te voorzien. Al met al een leuke week, mogelijk voor herhaling vatbaar.

 
Nationale sportweek Zaterdag 21 april 2012 heeft onze vereniging deelgenomen aan de openingsdag van de Nationale sportweek (21- 27 april). Er was een kleine presentatie voorbereid door groepen uit 4 verschillende leeftijdscategorieën. Ondanks wat tegenslagen (missing flyers, Marleen op krukken) en het dreigende weer, kwam alles toch nog goed. Op het moment suprême scheen de zon en er was heel wat publiek voor onze dansers naar het Reilinghplein gekomen. Dansen op de keien is niet makkelijk, de dansen waren dan ook eenvoudig gehouden en de meiden/dames hebben hun uiterste best gedaan om er een vrolijke boel van te maken. Ook de dames Dancefit-groep stond (stijf van de zenuwen weliswaar) paraat om het sporten bij onze vereniging te promoten.

Alle deelnemers bedankt voor jullie deelname! Hieronder een paar foto's gemaakt door Brigitte Bakker.

 
Dansproject 2012 Voor de 6e keer op rij organiseerden onze jeugdleden een creatief dansproject in de voorjaarsvakantie (21-2-2012). Het thema was dit jaar 'Landen'. Ruim 60 kinderen variërend in leeftijd tussen de 5 en 12 jaar, hadden zich opgegeven voor deze actieve middag. De jongste kinderen werden omgetoverd tot Spaanse danseressen. Ze versierden een papieren waaier en maakten een Spaanse danseres voor het decor. Van Sanne kregen ze een echte Spaanse dans aangeleerd op muziek van K3. De tussengroep kreeg als land Egypte toegewezen. De deelnemers maakten voor zichzelf een hoofdtooi, versierden een Sfinx & Piramide voor het decor en leerde van Willemijn een dansje aan op muziek van The Bangles: Walk like an Egyptian. De oudste deelnemers waren de stoere Amerikaanse meiden. Zij kregen een vlotte dans aangeleerd door Marleen en Chantal, maakten de New Yorkse skyline voor het decor en knutselden een waar hiphop sierraad. Na een slokje drinken en wat lekkers werd het tijd voor het aanleren van de gezamenlijke einddans. Vervolgens snel de toneelkleding aan en klaar gaan zitten voor de Generale repetitie. Rond 16.15 uur stroomde het publiek de zaal binnen. Het verhaal werd uitgebeeld door Marleen en Chantal terwijl Willemijn het verhaal voorlas. De dansjes waren keurig in het verhaal verweven. Alles verliep gelukkig voorspoedig. Opnieuw kunnen onze jeugdleden en alle enthousiaste deelnemers terugkijken op een geslaagde middag.

Meer foto's van deze middag vindt u onder de volgende link:
http://nl.fotoalbum.eu/Spirit4Dance/a679404

Willemijn, Sanne, Shanna, Debbie, Chantal, Marleen, Marlies, Mylène, Anja, Annabelle: Bedankt!

 

 
Diplomadansen
2012
Zaterdag 28 januari 2012 organiseerde de jazzdanscommissie opnieuw haar onderlinge jazzdanswedstrijden, het zogenaamde diplomadansen. In verschillende categorieën werd door de ruim 100 deelnemers gestreden om een plaatsje op het erepodium. Alhoewel de zaal ijskoud was heeft de jury toch de hele rit (ruim 5 uur) moedig uitgezeten. Hieronder zijn de behaalde resultaten op een rijtje gezet.


Verenigingskampioenen

Jazz Opstap: 1. Madelief (15.8) 2. Fleur (15.5) 3. Tyra (15.0)

Dans 1: 1.Annique (15.9) 2.Defne (15.5) 3.Esmée (15.4)

Dans 2: 1.Kitti (15.0) 2.Danisha (14.8) 3.Michelle (14.2)

Dans 3: 1.Iris (15.5) 2.Lisa v. D (15.0) 3.Carmen (14.6)

Trends:1.Charlotte (16.0) 2.Maud (15.8)

Streetjazz: 1.Esmée (15.3) 2.Eline (14.7)

Verenigingskampioen 2012 recreatiegroepen: Charlotte Hoegee (16.0) Het was de derde keer dat Charlotte de verenigingsbeker won dus ze mag hem houden!

Swing: 1.Puck v. S (15.8) 2.Sherin (15.1) 3.Danique (14.6)

Twister: 1. Angela (15.1) 2.Yara (15.0) 3.Pascalle (14.9)

Focus: 1.Shontell (15.6) 2.Debbie (15.1) 3.Chantal (15.0)

Verenigingskampioen 2012 selectiegroepen: Puck van Steijn (15.8)
 

 
Flashmob 25 juni
2011
Het weer voorspelde niet veel goeds deze dag maar op het 'moment suprême' bleef het gelukkig droog. Na het diplomadansen waren alle deelnemers (inclusief familie & supporters) naar de stad gekomen en dat was te merken....want wat was het druk! Er was bijna geen ruimte meer om te dansen en het verrassingseffect was ook wel enigszins verdwenen. Gelukkig zat de sfeer er wel prima in en toen klokslag 15.00 uur de muziek aan ging begon de hele straat te bewegen. Wat was dit leuk om te zien! Vanaf het kruispunt bij de marktkraampjes tot aan de oude apotheek vulde de Kerkstraat zich tijdens de 10 minuten durende Flashmob met een hele stoet aan dansende deelnemers.

Natuurlijk bedanken we onze eigen leden voor het slagen van dit evenement maar vooral ook grote dank aan de dansers en leerkrachten van Het Heerenlanden College & CBS de Klimop! De eerste filmpjes staan ondertussen on-line. In de loop van de week volgen er meer.

 
Afsluitende stickerles
Jessie Danst
15-6-2011

Afgelopen woensdag werden de laatste Jessie- Danst stickers uitgedeeld. De lesmethode bleek een geslaagde manier om de kinderen de beginselen van het jazzdansen bij te brengen. Vanaf de Kerst werden de speciale oefeningen gedoseerd aangeboden tijdens het reguliere lesuur van de Opstapgroep. Tijdens de speciale stickerlessen werd het goed afwerken van een opdracht/oefening beloond met een sticker welke in het lesboekje geplakt kon worden. Leuk ook voor de ouders die, vanwege deze open lessen, meer zicht kregen op de inhoud van een dansles. Het volle stickerboekje kon tijdens de afsluitende stickerles op woensdag 15 juni ingeleverd worden voor een echt Jessie-Danst diploma. Uiteraard kregen alle meiden dit diploma mee naar huis want er was door iedereen hard gewerkt. Gefeliciteerd allemaal!

 

 
Voorronde NK
Sittard
27-3-2011

 

Rond half 11 stond de blauwe Laponder bus bij de Lingebolder te wachten op de groepen Swing, Twister en Focus. Na de laatste paar weken tot vervelens toe te hebben moeten oefenen, ging het nu dan toch echt gebeuren. Op naar Sittard voor de voorronde van het NK-jazzdans! Heerlijk relaxed stapten de deelnemers (ruim op tijd) uit de bus. In een overvolle sporthal was net de prijsuitreiking van het ochtendprogramma begonnen. Na een vliegensvlugge ronde vloerverkennen ....wat, is het nu alweer voorbij ? ....... kon er omgekleed en opgewarmd worden. Onze jongste groep Swing (C t/m 13 jaar) mocht beginnen. Op het nummer Mambo lieten de meiden een redelijk uitgevoerde dans aan de jury zien. Het verschil in leeftijd met de overige groepen uit deze categorie was aanzienlijk. De dames lieten zich echter niet kennen en streden voor wat ze waard waren. Al snel na Swing was het de beurt aan Focus (B 16 jaar e.o.). Opnieuw met een hele andere dans dan de overige groepen uit het deelnemersveld. Het is altijd maar de vraag of dit in de smaak gaat vallen bij de jury. Op wat kleine foutjes na verliep ook dit optreden naar wens. Twister (C t/m 16 jaar) moest het langst wachten en de meiden waren daardoor behoorlijk nerveus geworden. Gelukkig lukte het alle meiden om de dans zonder al te grote brokken af te ronden en nu begon het lange wachten op de prijsuitreiking. Tot onze grote vreugde mochten we (eigenlijk behoorlijk onverwacht) 3 x een derde prijs in ontvangst nemen. Een hele prestatie! Zeker als je bedenkt dat Twister en Focus recent van samenstelling zijn veranderd en dat de nieuwe Swing pas voor het eerst meedoet. Natuurlijk zijn er altijd punten van de kritiek maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden niet voor niets de lange reis naar Sittard gemaakt. Meiden, GEFELICITEERD!

 
 

 
Dansproject 2011

 

 

Alweer voor de vijfde keer organiseerden onze jeugdleden een creatief dansproject in de voorjaarsvakantie. Het thema was dit jaar 'Het wilde westen' en de voorstelling had als titel 'Home sweet home' meegekregen. Ruim 70 kinderen variërend in leeftijd tussen de 5 en 12 jaar, hadden zich opgegeven voor deze actieve middag. De jongste kinderen werden omgetoverd tot Indianen. Ze maakten een hoofdtooi met veren en kleurden een totempaal om het decor op te vrolijken. Onder leiding van Debbie en Jacoline leerden ze vervolgens een Indianendans. De tussengroep moest de cowboys gaan uitbeelden. Ze maakten voor zichzelf een riem met daaraan een pistool, kleurden een 'most wanted' poster in en leerden een cowboydans van Marleen en Chantal waarbij ze een grote hoed op kregen. De oudste deelnemers moesten in het spel de vrouwen spelen. Ze knutselden een hooibaal in elkaar, maakten kippen voor het decor en regen kettingen. Natuurlijk was er voor hen ook een dans welke gemaakt was door Sanne. Na een slokje drinken en wat lekkers werd het tijd voor het aanleren van de gezamenlijke einddans. Vervolgens snel de toneelkleding aan en klaar gaan zitten voor de Generale repetitie. Rond 16.15 uur stroomde het publiek de zaal binnen. De voorstelling werd gepresenteerd door Sanne en Chantal alias Billy & Jane. Tijdens de voorstelling werden de dansen een voor een aan het publiek gepresenteerd. Ook al verliep niet alles helemaal volgens plan, de sfeer zat er goed in. Opnieuw kunnen onze jeugdleden en alle enthousiaste deelnemers terugkijken op een geslaagde middag.

Een fotocompilatie van deze middag vindt u onder de volgende link:
Dansproject 2011

Bedankt: Willemijn, Jacoline, Fredy, Sanne v.I, Sanne P, Marleen, Chantal, Debbie, Theresa, Marlies, Suze, Esther

 
 

 
1ste Stickerles Opstapgroep
Jessie danst
16-02-2011

 

Woensdagavond 16 februari mochten de dansleden van de Opstapgroep naar de spiegelzaal komen voor hun allereerste stickerles. Na het volgen van het eerste deel van de lesmethode 'Jessie Danst' konden de meiden namelijk stickers voor in hun speciale lesboekje verdienen. Deze nieuwe oefenmethode voorziet in opdrachten op 5 verschillende gebieden (muzikale-, motorische-, psychosociale-, bewegings-, en ruimtelijke vaardigheden) welke door juf Esther in de dansles verwerkt worden. De ouders mochten de stickers aan hun kinderen uitdelen na het succesvol afronden van de uitgevoerde opdrachten. In de volgende lessen worden nieuwe opdrachten aangeboden. De eerstvolgende stickerles staat gepland op woensdagmiddag 30 maart 2011. Gymzaal Noord: 13.15-14.00 uur.
 

 
Kerstshow
14 -12-2010

Dinsdagavond 14 december was het een drukte van belang in de danszaal van de Lingebolder. Onze dansleden hadden namelijk heel veel publiek meegenomen om te kijken naar de informele Kerstshow die het dansjaar 2010 zou afsluiten. De warme chocolademelk, glühwein en zoete lekkernijen stonden al klaar in de sfeervol verlichte zaal. Alle dansgroepen presenteerden een korte dans, soms speciaal gemaakt voor de Kerst, soms bestaand uit een onderdeel van de dans die tijdens de lesuren al ingestudeerd werd voor de uitvoering in februari. Ook werden er onderdelen van de jazzdanslessen getoond zoals de technische oefening door dansgroep Focus en een Zumbaworkout door de Damesgroepen. De avond werd afgesloten met een gezamenlijke Kerstdans, alle leden kregen hiervoor een vrolijke Kerstmuts op die uiteindelijk mee naar huis genomen mocht worden. Terugkijkend op de avond was het wat ons betreft een geslaagde afronding van dit jaar: informeel, ietwat rommelig maar vooral gezellig met elkaar als vereniging. Fijne feestdagen en tot 4 januari!

   

Er staan enkele filmpjes van deze avond in de playlist. Helaas zijn de meeste foto's niet zo mooi geworden...mocht iemand een mooie reportage gemaakt hebben, laat het ons weten we plaatsen het graag op de website.
 

 
Landelijke Demogyjada 2010 Zaterdag 9 oktober j.l. vertrokken de dames van dansgroep Elan naar de (splinternieuwe) Schouwburg van Doetinchem waar dit jaar de Landelijke Demogyjada plaats zou vinden. Uit de meer dan 1000 dansen welke geshowd werden op de regionale demo's, was namelijk opnieuw een Spiritdans (Shadow) geselecteerd om deel te nemen aan dit spektakel. Een hele eer natuurlijk en de dames waren dan ook vastbesloten om er een leuke dag van te maken. Na het vloerverkennen en het aanleren van de einddans werd er omgekleed en opgewarmd in de kleedkamer. De dans ging, op wat kleine haperingen na, naar wens. Elan was lekker vroeg in het programma geplaatst waardoor er later op de avond ruimte was om even lekker uit eten te gaan. Gezellig! Tevens het afscheid van Thari omdat zij tegenwoordig in Utrecht woont. Hieronder een paar foto's van de dans gemaakt door (tevens te bestellen via) Paul Ridderhof.

 

 
Finale NK 2009

Zaterdag 20 juni j.l. vertrok dansgroep Focus al vroeg in de morgen richting Rotterdam. Rond 08.00 uur zouden
de deuren van Ahoy opengaan en moesten de deelnemerskaarten afgehaald worden. Na het verkennen van de
gigantische locatie waren de meiden al snel aan de beurt voor het vloerverkennen. Helaas kreeg iedereen hier maar
1 minuut voor en bleek de dansvloer ook nog eens spekglad. Rond half 10 begon het programma voor het publiek met
de opmars en presentatie van de dansgroepen. Toch geweldig om daar in de theaterverlichting te staan met alle
andere deelnemers en voor 1500 man publiek. Aangezien Focus pas 's middags aan de beurt was, kon iedereen
genieten van de prestaties die geleverd werden in de andere hallen. De tijd vloog om en 's middags was het eindelijk
zo ver. De meiden brachten hun dans "Duizend schitterende zonnen" met verve en werden bovendien gefilmd door
TV Rijnmond. Helaas weten we nog niet wanneer dit uitgezonden wordt dus check regelmatig: TV Rijnmond .
Iedereen was het er over eens dat de prestatie optimaal was dus nu begon het wachten op de uitslag. Helaas
werd de groep slechts 7e terwijl ze als 4e geplaatst waren. Niets aan te doen, dansen in deze vorm is en blijft een jurysport. Zo scoorde Focus in de voorronde nog de hoogste punten op het onderdeel dansant en moest ze het nu
doen met een magere 2,70 (van de 4 punten). Duidelijk een andere jury met een andere voorkeur. Tsja, over smaak
valt uiteindelijk niet te twisten. Een tegenvaller dus maar we blijven trouw aan onszelf, dit is wat we zijn, dit is onze
stijl! Bovendien van al die groepen die op het NK hebben gestaan is er nagenoeg geen een die zich met 1 en dezelfde
dans heeft geplaatst voor het NK én de Landelijke Demogyjada. Wie in Nederland kan dat nou ook zeggen....!Zelf beoordelen hoe het ging? Klik op de volgende link: Focus / Duizend schitterende zonnen
 

 
Afsluiting seizoen
2008-2009
Ook dit seizoen werd weer op een goede manier afgesloten. De leden van de jeugdgroepen mochten verkleed naar de zaal komen en een zelf bedacht dansje laten zien of een playbackact opvoeren. Natuurlijk was er ook wat lekkers te eten en drinken. Voor de Trendsgroepen was er een extra streetdanceles en de dames.......die gingen gezellig uit eten! Foto's van de afsluitende lessen zijn te bekijken in ons fotoalbum. Fijne vakantie en tot september!

 
NK 2009

 

Zaterdag 18 april deden 3 van onze dansgroepen mee aan een voorronde van het NK jazz te Delft. In de mooie nieuwe
vestje zagen de meiden er strijdlustig uit!

◊ De eerste die de dansvloer mochten betreden waren de meiden van Swing. Hun dans Gigolo zag er keurig uit
ondanks de beperkte inwerktijd (1 minuut). Technisch gezien was hun oefening de moeilijkste die getoond werd
binnen deze categorie. Wat de afwerking en uitstraling betreft was er 1 groep die beter presteerde en onze meiden passeerde. Maar gelukkig was iedereen met een mooie 2e prijs ook dik tevreden! Honderd procent verdiend want
Swing is een hard werkende groep die zich het afgelopen jaar sterk verbeterd heeft. En zeg nou zelf, binnen 2 jaar
al als 6e van Nederland eindigen is een hele prestatie. Volgend jaar door naar de C- Categorie!

◊ Ook Twister was 's ochtends aan de beurt. Vorig jaar net gestart in de B-Categorie (t/m 13 jaar) moesten ze dit
jaar alweer doorstomen naar een andere categorie (B t/m 16 jaar). Twee jaar lang op je tenen lopen is natuurlijk
lastig maar wel leerzaam. Ook al waren de resultaten niet geweldig de groep heeft zich wel ieder jaar verbeterd.
Technisch gezien was de dans op niveau maar het dansante gedeelte kwam niet uit de verf. Dat is ook erg moeilijk
op deze leeftijd en heeft ook wel te maken met de muziekkeuze. Volgend jaar nieuwe kansen! We mogen nu 3
jaar in de zelfde categorie blijven en hebben dus alle ruimte om te groeien.

◊ Focus was gepland in het middagprogramma en liet een totaal andere dans zien dan de andere groepen in hun
categorie. Redelijk overtuigd van een plaatsje in de onderste regionen omdat ze tijdens de dans niet voldoende
gehuppeld :) hadden, liepen de meiden (en Esther) enigszins bedrukt de dansvloer op voor de prijsuitreiking. Wat
daar gebeurde leek sterk op een déjà vu, een herhaling van de prijsuitreiking van vorig jaar. Met een tweede prijs
plaatsten de meiden zich als 4e ! van Nederland voor het NK op zaterdag 20 juni in AHOY. Welverdiend want Focus
is een hechte groep, hardwerkend en positief. Gefeliciteerd!

Helaas zijn er geen foto's / filmpjes gemaakt van deze dag. Als iemand wel materiaal heeft...laat het even weten!
 

 
Demogyjada Nijkerk

 

Zaterdag 14 maart j.l. reisden zo'n 80 leden af naar Nijkerk om daar deel te nemen aan de regionale
Demogyjada. Bij de sporthal aangekomen moest de hele groep buiten in de kou wachten op de afronding van het middagprogramma. Wegens technische problemen was het programma namelijk behoorlijk uitgelopen en ja......
daar sta je dan. Niet echt bevorderlijk voor de zenuwen. Eenmaal binnen verliep alles toch nog vrij vlot.
Snel nog even de vloer op om de boel te verkennen en de plaatsjes te bepalen. Muziek & lichtplannen inleveren
en vliegensvlug omkleden. Het avondprogramma begon gelukkig gewoon op tijd!

◊ Wij deden mee met 6 dansen en de eerste groep die het toneel mocht betreden was de preselectie. Gewapend
met hun bezems waren ze er helemaal klaar voor. Keurig in hun rijtjes stonden ze opgesteld voor hun Harry Potter
dans. En wat deden ze het goed! Precies op tijd op het juiste plekje en mooi op de muziek. De hele zaal was
vertederd door onze kleine tovenaars. Boze heks Tara maakte het plaatje compleet.

◊ Twister was als tweede groep van Spirit aan de beurt. De kleding zag er erg mooi uit. Ook het begin van de dans
verliep voorspoedig. Helaas werd de dans daarna rommelig. Je kon zien dat er geen tijd was geweest voor het vloerverkennen. Gelukkig sloot de groep weer netjes af. Nu nog wat meer power in de bewegingen en werken aan de uitstraling. Mooie puntjes om mee te nemen naar het NK.

◊ Groep 3 was Elan met hun Afrikaans getinte dans. Hier en daar haperde er wat maar alles bij elkaar verliep het
geheel redelijk gestroomlijnd. Aangemoedigd door alle supporters sloot de groep het eerste deel van de
voorstelling af.

◊ Direct na de pauze was het de beurt aan Swing. Ondanks de slechte generale repetitie van afgelopen donderdag
lieten ze zien dat juf Esther zich geen zorgen had hoeven maken. Professioneel werd de vrolijke dans afgewerkt.
Goede uitstraling, mooie opstellingen en natuurlijk de prachtige toneelkleding zorgden voor een fraai plaatje.

◊ De zaal was muisstil tijdens de Oosterse dans van Focus. Deze technische moeilijke dans kwam goed tot z'n recht
op de dansvloer. Zelfs Esther was er even stil van. Ook Mathilde was onder de indruk, leuk trouwens dat ze haar
oude groepje kwam aanmoedigen!

◊ De voorstelling werd afgesloten door onze DDM-groep. Gelukkig had de rosé de zenuwen wat getemperd want
alles verliep naar wens. Ook de kleding kwam prachtig uit in het licht. Samen met de dromerige muziek was het een
waardige afsluiting van deze demo.

Alle ouders, chauffeurs, het publiek, de jazzdanscommissie en vooral ook de kledingcommissie:
Bedankt voor jullie bijdrage!
 

 
KNGU

In Gymmagazine, het tijdschrift van de KNGU, stond een artikel over de 25ste landelijke Demogyjada. Wij werden
hierin speciaal vermeld. Lees het onderstaande stukje maar eens!

Wie zeker niet onvermeld mogen blijven, zijn de meisjes uit Leerdam. Variërend in de leeftijd van zes tot
en met acht jaar, liet Esther van Iperen de aanwezigen zien dat zij een groep meisjes om zich heen heeft verzameld
met veel gevoel en talent. In tegenstelling tot veel andere groepen in die leeftijdscategorie, wisten de meiden uit Leerdam wel inhoud te geven aan hun dansnummer op muziek van Allan Parsons Project. Met veel plezier en de nodige spirit, danste het twaalftal op het nummer 'Winding me up' een aantrekkelijke show. Ik geef het je te doen, op die leeftijd een volle zaal stil te krijgen.

Wat een compliment zeg!!