Jazzdans
 
 Homepage 
 Jazzdans 
 Verenigingsinfo 
 Lesrooster 
 Groepsinfo 
 Nieuwsbrief 
 Agenda 
 Reporter 
 Diploma's 2004 
 Gastenboek 
 In de les 
 Dinershows 2004 
 Foto-album 
 24-5 / Voor de pauze 
 24-5 / Na de pauze 
 Linkenpagina 
 
 
Wat is dansen?

In het woordenboek staat dansen als volgt omschreven:
 
Naar vorm en ritme ge-
ordende lichamelijk expressie,
gebaseerd op én begeleid door muziek.
Heeft zeer veel verschillende vormen,
 van primitieve magische dansen tot sterk gestructureerde, beredeneerde vormen.
         
Wat is jazzdans?De dansstijl 'jazzdans' is in de Verenigde Staten tot ontwikkeling gekomen en gaat terug tot Afrikaanse dansvormen die door
de negerbevolking van de VS in stand zijn gehouden. Zowel de jazzmuziek als de jazzdans zijn dan ook uitingen van een sterke vrijheidsdrang.
 
De jazzdans beschouwt het lichaam als medium voor de muziek.De bewegingen worden alleen begrensd door het vermogen van het eigen lichaam, de fantasie van degene die danst of de dansen maakt en het ritme van de muziek.

         
         


Jazzdansregels

* Géén sieraden om.
 
*Géén kauwgom in de mond.
 
*Haren uit het gezicht dragen!
 
*Niet praten tijdens het dansen!
 
*Ook niet gezellig meezingen.
 
*Niet aan je kleding friemelen.
 
*Maar wél hoofd op en lachen!

Kenmerken JazzdansKarakteristiek voor de jazzdans is de actualiteit. Jazzdansen is dan ook aan veranderingen onderhevig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld klassiek ballet). De groei van radio, TV en de popularisering van de 'black music' stimuleert een paralelle groei van de dansvormen op deze muziek. Jazzdans verenigt invloeden van het klassieke ballet met moderne expressieve dans, primitieve Afrikaanse dans, Europees volksdans en zelfs met elementen uit de acrobatiek en showdans.
 
Kenmerkende bewegingen uit de jazzdans zijn de isolaties, contrabewegingen en de accenten. Spanningsmomenten worden opgevolgd door ontspanning, pauze's en subtiele veranderingen. Vaak wordt er in een choreografie gewerkt aan een thema.         
Jazzdans bij Spirit

Jazzdans bij een vereniging kan zich tegenwoordig prima meten met de jazz zoals die gegeven wordt bij een ballet-school. Het belangrijkste verschil is echter dat jazzdans bij de vereniging een teamsport is en bij de balletschool het meer als individueel dansen kan worden beschouwd. Met andere woorden:
 
Niet alleen het dansen is belangrijk, maar ook de sfeer en het sportieve element.
 
Globaal bestaat elke jazzdansles uit de volgende vier stappen:
 
*Warming up =>
Meestal in de vorm van een korte goed te volgen danscombinatie van 4 x 8 tellen.
 
*Lichaamsscholing =>
Technische oefeningen gericht op: Ballans, Lenigheid, Kracht, Co-ordinatie, Expressie én het verkrijgen van een goede lichaamshouding.
 
*Diagonaal =>
Het oefenen van passen (combinaties) over de lengte van de zaal.
 
*Danscombinatie =>
Het aanleren van één of meerdere dansen. Dit kan in verschillende stijlen en op verschillende soorten muziek zijn. Voorbeelden: showdans, moderne dans, streetdance, afrikaanse dans, adagio's etc.